Natúr smink

Bőrápolás, Smink

Natúr/bio termékek vagy sem?


Elsősorban azt kell tisztáznunk, kinek mi a célja, kinek mely szempontok a legfontosabbak, ha bőrápolásról van szó.  Azt gondolom, figyelembe kell vennünk és el kell fogadnunk, hogy lehet, sosem tud közös nevezőre jutni egyik tábor a másikkal.

Egyik tábor alatt azokat értem, akik fenntartható életmódot igyekeznek élni, odafigyelnek a környezetvédelemre, hogy minél kisebb legyen az öko lábnyomuk, mind ezek mellett viszont belátják a hidratálás fontosságát és nem szeretnék elhanyagolni a bőrük állapotát sem. Ők általában minimalizmusra és természetességre törekednek, minden nap alkalmaznak bőrápoló készítményeket, általában egy arctisztítót és egy hidratálót, tehát nagyon kevés terméket a tudatos bőrápolókkal szemben. Dekorkozmetikumokat jóval ritkábban használnak és abból is keresik a natúr termékeket.

A másik tábor, akiknek a bőrük állapota az elsődleges a környezetvédelemmel szemben. Ide tartoznak azok a nők, akiknek komoly bőrproblémájukat vagy érzékenységüket kell tulajdonképpen maguknak „orvosolniuk” egy tudatosan kialakított bőrápolási rutinnal és azok is, akiknek az anti-ageing, vagyis az öregedésgátlás az abszolút első a fontossági sorrendben… Ők általában a termékek hatékonyságát nézik és nem az öko lábnyomukat. Hajlamosak gyűjtésbe fogni és rengeteg bőrápolási készítményt felhalmozni, akár mindennapos rendszerességgel használnak smink termékeket is, amit egészen nyugodtan megtehetnek, hiszen egy megfelelően előkészített bőrön, egy hidratált, jól ápolt arcon szépen mutat a smink, nem szívja be az alapozó nedvességtartalmát, nem ül rá az elhalt hámsejtekre a termék. Vagyis megfelelő előkészítés, ill. nap végén a megfelelő lemosás során semmilyen kárt nem tesz a smink a bőrben.

Nehéz ezt a két tábort egyetértésre bírni, hiszen teljesen más értékrendet képviselnek.

Azt gondolom, mindenki döntse el maga, hogy neki mi a személyre szólóan bevált készítmény vagy sminktermék.

Tévhit az, miszerint a bio vagy natúr logó hiányában a termék tele lenne mindenféle méreganyaggal, a bio az viszont kemikáliamentes. Vagyis a természetes nem egyenlő a jóval, a szintetikus pedig a rosszal! A bőrünk a hatóanyagra reagál, nem azt nézi, hogy az szintetikusan lett előállítva vagy sem.

A tartósítószerek a kozmetikumokban nagyon csekély mennyiségben fordulnak elő és a lehető legritkább esetben okoznak irritációt. A legtöbb termék eltarthatóságának érdekében viszont feltétlenül szükséges összetevő.

Az érzékeny/irritációra hajlamosak kifejezetten vigyázzanak a natúr készítményekkel, mert sok esetben tartalmaznak alkoholt (pont a tartósítószerek elkerülése miatt), ami nagyon szárítja a bőrt, illatanyagokat/illóolajokat, amik pedig irritálhatják az érzékeny arcbőrt.

Vegán termékekről: bizony vannak olyan állati eredetű összetevők/anyagok, amik jótékony hatással lehetnek a bőrre, de elkerülhetőek, és azt is érdemes megemlíteni, hogy a vegán jelzés sajnos mára már marketingfogássá vált és sok esetben attól, hogy nincs feltüntetve, még lehet a termék vegán. Ezt a legbiztosabban úgy tudjuk ellenőrizni, ha átolvassuk az összetevő listát.

Én miért nem bio sminkekkel dolgozom?

Egyszerűen azért, mert egy olyan szolgáltatást nyújtok, ahol garantálnom kell a smink tartósságát, egy mennyasszony esetében például feltétlenül vízálló termékeket kell használnom, és ki kell tartania a sminknek egészen hajnalig. A termékek pigmentáltsága és az egymással kombinálhatósága is a csúcskategóriás és nem a bio sminkek esetében valósul meg leginkább. Fontos megemlíteni, hogy itt sem arról van szó, hogy méreganyagokat kenünk a nők arcára, sőt, ritkán tapasztalható irritáció.

Ettől függetlenül annak, akinek ez nem szakterülete, de rendszeresen sminkel, annak igenis érdemes próbálkoznia bio sminkekkel a mindennapokban. Hiszen kellemes a hasznossal párosul, ha elfedjük a bőrhibáinkat, üdébbé varázsoljuk a megjelenésünket és közben a termékeink ápolják is az arcbőrt.

Az én elképzelésem az ideális bőrápolásról, hogy csak a legszükségesebb termékeket szerezzük be, és azokat is lehetőleg tudatos utána járás előzze meg, ne vesszen kárba az olcsóbb árkategóriás termék sem. Jó dolog lehet, ha odaadjuk egy barátnőnek vagy bármely nőtársunknak a mégsem bevált terméket. Ezen kívül sok nagyon hasznos szérum pipettás üvegben van, ami szintén egy pozitív szempont a fenntarthatóságot figyelembe véve. Én személy szerint preferálom a magyar márkákat és szeretem is támogatni őket, ill. minőségüket tekintve is a lehető legjobbat tesszük a bőrünkkel, ha alkalmazzuk pl. a Tindigo vagy a Geek&Gorgeous termékeit. Ezek a magyar márkák magas hatóanyag-tartalmú termékeket készítenek.

A G&G például a Helia-D és Rácz Judit, a Krémmánia egyik alapítójának összefogásából jött létre. Termékeik „clean-clinical”, vagyis top, klinikailag bizonyított hatású hatóanyagokat tartalmaznak. Törekednek minimalizálni az ún. kitöltő vagy segédanyagokat, ill. nem használnak semmilyen irritációt okozó összetevőt. Termékeik állatkísérletmentesek, melyeket megtalálhatunk a skinsmart.hu oldalon, illetve Youtube csatornájuk is ezen a néven fut.

A Tindigo márkát pedig Tajti Ildikó alapította, aki leírja a szepsegreceptek.hu oldalán, hogy „ a Tindigo termékek innovatív formulái lehetővé teszik, hogy hatékonyan, mégis gyengéden ápoljuk a bőrünket.” Minden Tindigo termék alkoholmentes, parfümmentes, állatkísérletmentes és vegán.

Mindkét márka alapítójára igaz az, hogy nemcsak prémium minőségű termékekkel látják el a vásárlóikat, de törekednek olyan gyakorlati segítséget nyújtani személyes tanácsadás vagy a Youtube csatornáikon keresztül, hogy a nők értsék, mit miért csinálnak, hogy fel tudjunk építeni otthon mindannyian egy személyes rutint és elinduljunk a tudatos bőrápolás útján.

Ami a sminkeket illeti, szintén van egy fantasztikus magyar márka, az ún. KAP, vagyis „Kell a púder”, amit Palánki Gabriella álmodott meg és éppen azt helyezte szem elé , hogy ne essünk bele a túlvásárlás csapdájába, hogyha kozmetikumokról van szó, inkább kevés ,de valóban hatékony és jó minőségű dekorkozmetikumot vásároljunk.

Azt gondolom, hogy érdemes a helyi, magyar márkákat támogatni és velük felvenni a kapcsolatot, esetleg érdeklődni, milyen lehetőségeik lennének a termék-csomagolás minimalizálása, fenntarthatóbb csomagolásba helyezése kapcsán.

Bátran vásárolhatunk arctisztítókat, krémeket vagy szérumokat használtan is, mely kevesebb költséggel és kevesebb szeméttel jár.


Kísérletezzünk különböző termékekkel, ha van hozzá időnk és kedvünk, de ne hirtelen felindulásból vásároljunk olyat, ami éppen megtetszett a polcon. Foglalkozzunk a bőrünk állapotával, tudjuk meg mire van szüksége és célzottan azokra a problémákra koncentráljunk.